keuken verzorgingshuis
Geen categorie

3 tips voor ouderen om eenzaamheid te voorkomen

In tijden van het coronavirus dat rondwaart kwam een belangrijk maatschappelijk probleem maar weer eens aan het licht. Schrijnende beelden van ouderen opgesloten in hun kamertje in het verzorgingstehuis. De kleinkinderen die op tientallen meters afstand een onverstaanbare boodschap door het raam kwamen roepen. Eenzaamheid onder ouderen is een zorgelijk punt dat gelukkig regelmatig geagendeerd wordt, maar haast niet te voorkomen lijkt.

Toch is het niet zo dat er helemaal niets tegen te doen is. Daarom delen we in dit artikel drie praktische tips voor ouderen, om eenzaamheid te verdringen.

Soms is een verzorgingshuis beter

Veel ouderen willen het liefst zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Thuis, in het huis waar ze vaak al tientallen jaren wonen en waar zoveel dierbare herinneringen aan de muren kleven. Echter, wanneer u geen partner (meer) heeft en weinig bezoek krijgt, kan de eenzaamheid toeslaan. In zo’n geval is het, zeker wanneer u toch al zorg nodig heeft, best het overwegen waard om uw dierbare plekje toch in te ruilen voor een plek in het verzorgingstehuis. Daar ontmoet u dagelijks mensen, al is het maar tijdens het nuttigen van de maaltijden die in de keuken van het verzorgingstehuis worden bereid. Zo biedt een verzorgingstehuis niet alleen fysieke zorg, maar kan het u zeker ook een mentale opkikker geven.

Onderhoud contact online

Natuurlijk kan een gesprekje via social media nooit een levensechte conversatie vervangen, maar het is zeker de moeite waard. Met name Facebook is onder ouderen een populair netwerk. U kunt zich hier bijvoorbeeld ook aanmelden bij diverse groepen. Denk aan een groep over uw favoriete hobby of een soort buurtgroep, waarin de laatste nieuwtje uit het dorp gedeeld worden. Bovendien zijn er speciale websites voor ouderen, om in contact te komen met elkaar. Dit zijn heus geen datingsites, maar websites waar u gezellig kunt chatten, zonder verdere verplichtingen.

Neem een huisdier

Heus: een hond, kat, konijn of zelfs een parket zal sneller dan u denkt echt een huisgenoot worden. U kunt ertegen praten en hoewel ze niets terugzeggen, bezorgen ze u een fijn gevoel. Huisdieren zijn immers altijd blij dat u er bent! Bovendien doorbreken ze de stilte in huis en verplichten ze u een bepaalde structuur aan te brengen. U dient de dieren immers te verzorgen, eten te geven en een hond moet drie à vier keer per dag uitgelaten worden. Zo komt u regelmatig de deur uit en zult u merken dat u al snel gesprekken aanknoopt met andere hondenbezitters!