Gezondheid

5 handige tips waardoor je minder gaatjes krijgt

Een bezoek aan de tandarts: niemand heeft er zin aan, maar het moet toch gebeuren. Er zijn zeer veel mensen die hun bezoek aan de man in de witte jas uitstellen, omdat ze er erg bang voor zijn. Echter hoef je in veel gevallen echt niet bang te zijn, want als je geen gaatjes hebt dan hoeft er ook niet geboord te worden. Sommige mensen hebben gewoon de pech dat ze “zwakke” tanden hebben en daardoor gevoeliger zijn voor gaatjes. Voor de andere mensen zijn gaatjes in veel gevallen te voorkomen. Ik geef je hierover graag een aantal tips. 

Eet geen snoep

In snoep zit zeer veel suiker en andere gaatjes veroorzakende ingrediënten. Door niet te snoepen kun je je tanden de blootstelling aan deze nare ingrediënten besparen. Ben je een echte snoepkont en kun je echt niet zonder? Neem dan na een snoepmoment een groot glas water en spoel hier zachtjes je mond mee. Dit kan de kans op een gaatje al sterk verminderen.

Vervang de kop van je tandenborstel

Bijna iedereen heeft tegenwoordig een dikke elektrische tandenborstel die meer toeren per minuut maakt dan de gemiddelde motorfiets. Het is natuurlijk prachtig dat bijna iedereen elektrisch poetst, maar vaak wordt er één ding over het hoofd gezien: het vervangen van de tandenbostelkop. Veel menen poetsen te lang hiermee door waardoor de haren niet meer sterk genoeg zijn en dus nog maar vrij weinig poetsen. 

Ga af en toe ook naar de mondhygiëniste 

Zelf had ik ook best vaak last van gaatjes. Ik snapte er helemaal niks van. Want ik poetste toch wel 3 keer per dag mijn tanden en dronk eigenlijk nooit cola en at ook geen snoep. Ik besloot om op zoek te gaan naar een mondhygiëniste in Enschede. Ik legde het vervaal uit en vroeg de specialist om tips. Wat bleek nou: ik gebruikte te goedkope tandpasta waardoor het poetsen van mijn tanden minder effect had. Ook had ik op een aantal plakken wat tandsteen zitten waardoor ik ook een verhoogde kans had op het krijgen van gaatjes. Nadat ik de mondhygiëniste alle tandsteen had verwijderd (dit was geen pretje) en ik andere tandpaste ging gebruiken heb ik nooit meer een gaatje gehad.