Geen categorie

Alles wat je graag wil weten over Omega 3

Voor ons mensen geldt dat we stelselmatig op zoek zijn naar mogelijkheden om onze gezondheid te verbeteren. Dat is belangrijk. Het spreekt namelijk voor zich dat we niet alleen graag zo lang mogelijk willen leven, daarnaast willen we ook graag gezond oud worden. Eén van de zaken die ons daarbij zou kunnen helpen luistert naar de naam Omega 3. De kans is ongelofelijk groot dat je hier eerder al over hebt gehoord. Wat is het nu echter precies en vooral welke voordelen zijn eraan verbonden voor onze gezondheid? We laten het je graag ontdekken hier op deze pagina! 

Is Omega 3 hetzelfde als visolie? 

Er zijn behoorlijk wat misverstanden die bestaan met betrekking hiertoe. Het is in de praktijk bijvoorbeeld zo dat er zeer vaak wordt gezegd dat Omega 3 en visolie hetzelfde zijn. Dat is eigenlijk niet helemaal juist. Voor visolie geldt namelijk dat het een geraffineerde olie is welke afkomstig is van vissen evenals schaaldieren. Het betreft hier eigenlijk een algemene term die bestaat uit twee verschillende soorten vetzuren. Het gaat hierbij om EPA evenals DHA. 

Ondanks dit gegeven is het in de praktijk wel zo dat er naar Omega 3-vetzuren zeer vaak wordt verwezen als visolie-vetzuren. Let wel, het is niet zo dat vissen deze vetzuren zelf aanmaken. In plaats daarvan halen ze, ze namelijk uit hun dieet via algen.

Zijn er dan twee verschillende Omega 3 vetzuren?

Bovenstaande heeft duidelijk gemaakt dat er al zeker twee verschillende soorten Omega 3 vetzuren bestaan. Dit gezegd hebbende is het in de praktijk eigenlijk zo dat er geen twee verschillende soorten bestaan, maar wel drie. Voor deze drie verschillende vetzuren geldt dat ze luisteren naar de namen:

  • EPA; 
  • DHA;
  • ALA; 

Het is zo dat alleen EPA en DHA zijn terug te vinden in visolie. Voor ALA geldt dan ook op haar beurt dat ze uitsluitend is terug te vinden in bepaalde plantaardige producten.

Hoe belangrijk is Omega 3 voor onze gezondheid?

Er is door de jaren heen reeds behoorlijk wat geschreven over de gezondheidsvoordelen die zijn verbonden aan Omega 3. Voor elk zuur geldt eigenlijk dat ze over haar eigen specifieke voordelen beschikt. Het is bijvoorbeeld zo dat het ALFA-linoleenzuur wordt gebruikt door het lichaam als energievoorziening. Dit linoleenzuur is dan ook vereist voor een normale groei evenals een normale ontwikkeling van kinderen. In kleine hoeveelheden kan ALA worden omgezet in EPA evenals DHA. Voor EPA en DHA geldt op hun beurten dat ze bijdragen aan een normale werking van het hart. Bovendien zorgen ze ook voor een ondersteuning van de bloeddruk. Tot slot zouden EPA evenals DHA beiden over ontstekingsremmende eigenschappen beschikken.

Ondanks het feit dat er tot dusver reeds heel wat onderzoek is gebeurd naar de gezondheidsvoordelen van Omega 3 is het zo dat dit ook in de toekomst nog steeds zal gebeuren. Men vermoedt namelijk dat er nog heel wat meer voordelen aan verbonden zijn dan we tegenwoordig weten. In ieder geval heeft de informatie op deze pagina duidelijk gemaakt dat er zeker menig aantal gezondheidsvoordelen toegeschreven kunnen worden aan deze vetzuren.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *