Gezondheid,  Lichaam

Ander gedrag in alcoholconsumptie door COVID-19

Het drinken van alcohol is eeuwen oud en op veel plekken sociaal geaccepteerd of zelfs een sociale verwachting. Het kan erg gezellig zijn en hoeft zeker niet direct slecht te zijn voor je. Toch kent het drinken van alcohol ook veel nadelen. Iedereen die wel eens een avondje is wezen stappen waarbij alcohol in het spel kwam kent wel de nare bijwerkingen van de dag daarna. Maar voor sommige mensen blijft het niet bij de avondjes stappen en kan het grijpen naar de fles een slechte gewoonte worden en uitlopen tot alcoholmisbruik. Gedurende de Corona Crisis zijn sommige mensen geheel gestopt met drinken omdat ze niet meer uitgaan. Echter is er ook een groep die juist minder is gaan drinken sinds de maatregelen. Houd jezelf en je omgeving goed in de gaten als het gaat om alcoholgebruik. Bespreek je zorgen om jezelf en als het om je vrienden gaat.

Drinkgedrag anders in tijden van COVID-19

De alcoholconsumptie in Nederland is enorm veranderd door het COVID-19 virus. Waar mensen voorheen vaak met vrienden een terrasje opzochten is het thuis drinken van alcohol nu toegenomen. In principe is er niks mis met het nuttige van een drankje als je thuis bent. Maar wanneer je vaak alleen gaat drinken kan de gewoonte er makkelijk insluipen en voordat je het weet val je pas in slaap na meerdere drankjes voordat je naar bed gaat. 

Binge drinken

Een bekende term onder jongeren is binge drinken. In veel rapnummer gebruiken rappers deze term. Binge drinken betekent veel alcohol nuttigen in een korte tijd. De term past in hetzelfde straatje als comazuipen. Echter klinkt binge drinken leuker onder jongeren. Toch is er niks grappigs aan is het een serieus maatschappelijk probleem. Een alcoholverslaving sluipt erin en is soms lastig om vanaf te komen. Gelukkig is er online veel informatie en hulp te vinden over dit onderwerp. Lees jezelf goed in en maak het onderwerp bespreekbaar. Zowel jongeren als volwassenen hebben de verantwoordelijkheid om serieus in gesprek te blijven over alcoholgebruik en de gevolgen daarvan. Veel scholen besteden serieus aandacht aan het onderwerp binge drinken en laten de mogelijk gevolgen zien door middel van gastcolleges en kennisdagen.