Gezondheid

Audicien: wacht niet te lang met een bezoek

Ik werk in de ouderenzorg en daar kom ik veel ouderen tegen die kampen met gehoorproblemen. Dat merk je door kleine dingen zoals de TV of radio die keihard aanstaat of aan het feit dat mensen maar half horen wat je zegt en je dus niet begrijpen. Ook is het vaak lastig een goed gesprek te voeren en informatie uit te wisselen. Gehoorproblemen zijn vaak sluipend. De persoon zelf heeft helemaal niet in de gaten dat zijn gehoor langzaam achteruit gaat. Door opmerkingen over het harde TV geluid of omdat hij merkt dat mensen zich ergeren aan zijn onbegrip komt hij tot het besef dat zijn gehoor niet meer zo best is. Maar dan nog kan het een hele stap zijn om naar de audicien te gaan. Veel mensen denken dat het wel meevalt of ze schamen zich voor het zoveelste ouderdomskwaaltje en besluiten er te mee leren leven. Maar dat beperkt iemands leven ook. Met een bezoek aan de audicien moet je niet te lang wachten, je kwaliteit van leven wordt er niet beter op.

Audicien: gehoorproblemen aangepakt

Bij veel ouderen leeft nog het idee dat eenmaal binnen bij de audicien, ze opgezadeld worden met een heel opvallend, groot en lelijk gehoorapparaat dat bovendien ook nog eens de hele boel bij elkaar piept. Die gedachtes zijn niet zo vreemd want inderdaad waren dat de gehoorapparaten van vroeger. Iedereen kon zien dat je een gehoorprobleem had en dat niet alleen, op de meest onfortuinlijke momenten sloeg het apparaat op hol en begon te piepen. Ook het draagcomfort was niet best. Veel van mijn cliënten droegen hun gehoorapparaat liever niet. Maar dat was vroeger want nu zijn de apparaten moderner, kleiner en geavanceerder. En belangrijker dan dat: ze pakken gehoorproblemen prima aan zodat je weer mee kan doen aan het gewone dagelijkse leven en dat is heel wat waard.

Handige apparaatjes

De gehoorapparaten van nu zijn klein en onopvallend. Ze kunnen aangesloten worden op je telefoon en je kunt ze constant instellen op de behoeften die je op dat moment hebt. Je hebt instellingen voor een persoonlijk gesprek in een rustige ruimte of voor een groot concert in een zaal. Je kunt er zelfs een vertaal programma opzetten zodat jij in het buitenland niet meer met je mond vol tanden staat. Maar belangrijker is dit: een bezoek aan de audicien verruimt je wereld weer, je kunt weer mee doen, gesprekken volgen en je sociale leven weer oppakken. Dus wacht niet te lang met een bezoek aan de audicien.