Geen categorie

BMR vaccinatie, wanneer heb je die nodig?

Ben je van plan om binnenkort te reizen? Dan ben je waarschijnlijk al op de hoogte van de eventuele vaccinaties die je moet laten zetten als je naar een risicogebied reist. Een van die vaccinaties kan de BMR vaccinatie zijn. Benieuwd of deze vaccinatie ook voor jou geldt? In dit blog lichten we het graag nader voor je toe.

Waar staat BMR voor?

Wanneer je BMR tegenkomt in combinatie met vaccinatie kan je er eigenlijk direct van uitgaan dat hier de vaccinatie tegen de bof, de mazelen en de rodehond wordt bedoelt. De eerste letters van deze ziektes vormen samen de afkorting BMR. De bof, de mazelen en de rode hond zijn drie verschillende ziektes maar kunnen wel met hetzelfde vaccin worden voorkomen. De bof is een virusziekte waarbij er een ontsteking ontstaat in de speekselklieren. Doordat deze klieren vlak bij het oor zit kan dit uitstraling wat ernstige gevolgen met zich mee kan brengen. De mazelen is vooral een zeer besmettelijke ziekte waarbij de patiënt hoge koorts en huiduitslag krijgt. Het lijkt een beetje de griep omdat symptomen zoals een loopneus, hoesten en rode waterige ogen veel voorkomen. De huiduitslag maakt hier alleen het verschil. De rode hond lijkt er op de mazelen omdat ook hier de patiënt last krijgt van huiduitslag. Dit virus heeft zijn naam dan ook te danken aan de rode vlekken die met dit virus gepaard gaan. Voor kinderen zelf is deze ziekte meestal ongevaarlijk maar vooral vrouwen en ongeboren kindjes zijn een risicovolle doelgroep. Tegenwoordig wordt deze ziektes niet meer vaak gezien vanwege het rijksvaccinatieprogramma.

Wat doet het rijksvaccinatieprogramma?

Het rijksvaccinatieprogramma is een programma dat is opgezet door de overheid en sinds 1957 kinderen inent tegen infectieziektes. Het programma is niet verloopt maar bijna ieder kind wordt hier wel voor aangemeld. Er zijn verschillende vaccinaties die de kinderen krijgen waaronder de DKTP, Hib, HepB, MenACWY, aK, Pneu en BMR. Wanneer je alle vaccinaties op jonge leeftijd hebt ben je over het algemeen voor je hele leven tegen deze ziektes beschermd.

Wanneer laten vaccineren?

Ben je nog nooit gevaccineerd met een BMR vaccinatie en reis je wel naar een van de risicoplaatsen toe? Dan is het aan te raden om deze vaccinaties alsnog te nemen. In de risicoplaatsen geldt een hoog risico wat betekent dat je deze ziektes hier snel kan oplopen en dat wil je liever niet als je van je vakantie aan het genieten bent.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *