zorgverzekering
Verzekering

Cijfers zorgverzekeraars zien er anders uit

Vanwege vooral het uitbreken van het coronavirus zien de jaarcijfers van de zorgverzekeraars er anders uit over het jaar 2020. Vele reguliere zorg is uitgesteld en de zorgverzekeraars hebben regelingen moeten treffen om de zorgaanbieders te compenseren voor gemiste inkomsten. Zullen Nederlanders het merken in de prijs wanneer zij een zorgverzekering kiezen?

Financiële reserves van de zorgverzekeraars verder toegenomen

Uit onderzoek naar de cijfers van grote verzekeraars als Achmea, Zilveren Kruis en FBTO blijkt dat de verzekeraars een sterke financiële buffer hebben en die in 2020 verder is uitgebouwd. Veel dure zorg is namelijk niet geleverd. Corona patiënten kregen immers voorrang, Om die reden zijn de financiële reserves van de zorgverzekeraars opnieuw toegenomen. De toename van de reserves is in de meeste gevallen goed nieuws voor de consument. Op die manier kunnen de zorgverzekeraars immers de premiestijging voor de klanten beperken.

zorgverzekering

Beperken premiestijgingen en ter verhoging van de kwaliteit

Het is de verwachting dat ook andere verzekeraars een stevige financiële buffer hebben weten op te bouwen. Het geld blijft gewoon in kas van de zorgverzekeraars en blijft dus beschikbaar voor zorg. Dat geld wordt vaak ingezet om de al genoemde premiestijgingen te beperken, maar wordt vaak ook ingezet om te investeren in de kwaliteit van de zorg die geleverd wordt. Pas in maart van dit jaar zullen de jaarcijfers van alle zorgverzekeraars bekend zijn en kunnen die nader geanalyseerd worden. Mocht blijken dat het groeien van de financiële buffers inderdaad bij zo goed als alle verzekeraars aan de orde is, dan kan dat gunstig zijn voor de zorgpremie voor 2022. De druk om de premie te verhogen zal dan in elk geval minder groot zijn.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *