Geen categorie

Deze verschillende soorten scootmobielen zijn er

Het vinden van een scootmobiel is geen gemakkelijke opgave. Als je al voorzichtig gekeken hebt, heb je inmiddels al ontdekt dat het aanbod ontzettend groot is. Sommige mensen besluiten daarom lukraak een scootmobiel te kopen. Dit is niet verstandig. Scootmobielen verschillen namelijk op veel punten van elkaar, zoals actieradius, snelheid en draagvermogen. Dit zijn stuk voor stuk zaken waar je goed op moet letten bij de aankoop van een scootmobiel. Daarnaast moet je weten dat er verschillende soorten scootmobielen zijn. Om jou wat meer wegwijs te maken op dit gebied, gaan we in deze tekst verschillende scootmobielen vergelijken.

Driewieler

Tijdens jouw zoektocht kom je ongetwijfeld een driewieler scootmobiel tegen. Zoals de naam al doet vermoeden, beschikt dit hulpmiddel over drie wielen. Aan de voorkant zit één wiel, aan de achterkant twee wielen. Door zijn drie wielen heeft zo’n scootmobiel een kleine draaicirkel. Daarbij komt dat hij ook nog eens compact is, waardoor je hem makkelijk mee kunt nemen. Een scootmobiel met drie wielen heeft ook een nadeel. Omdat hij maar drie wielen heeft, staat hij minder stabiel op de weg. Hierdoor is de kans op kantelen groter dan bij een scootmobiel met vier of vijf wielen.

Vierwieler

Vind je een driewieler niet stabiel genoeg? Dan is een vierwieler mogelijk iets voor jou. Zowel aan de voor- als achterkant heeft dit hulpmiddel twee wielen. Hierdoor sta je een stuk stabieler op de weg. De kans op omvallen is dan ook (een stuk) kleiner dan bij een scootmobiel met drie wielen. Vanwege het extra wiel is de wendbaarheid van dit hulpmiddel wel minder dan die van een driewieler. Dit kan het lastig maken om de scootmobiel in binnenruimtes te gebruiken, zeker als de ruimte niet bijzonder groot is.

Vijfwieler

De kans op omvallen is met een vierwieler weliswaar kleiner dan met een driewieler, maar het is nog steeds mogelijk. Als je dit geen prettige gedachte vindt, is een scootmobiel met vijf wielen een optie. Dit hulpmiddel heeft vooraan drie wielen en achteraan twee. Het middelste wiel aan de voorkant is het stuurwiel, de overige vier zorgen voor de balans. De wieltjes aan de zijkant kunnen meedraaien. Grote voordeel van de vijf wielen is dat je zonder problemen schuin tegen een stoep op kunt rijden. Met een drie- en vierwieler kun je dan kantelen, maar met een vijfwieler hoef je hier niet bang voor te zijn.

Opvouwbare scootmobiel

Wil je jouw scootmobiel makkelijk mee kunnen nemen in de auto, de trein of het vliegtuig? Dan kun je voor een opvouwbare variant kiezen. Doordat dit hulpmiddel demontabel is, kun je hem relatief compact opvouwen. Daarbij komt dat een scootmobiel opvouwbaar niet bepaald zwaar is. Vaak weegt dit hulpmiddel niet meer dan 25 kilo. Dit maakt dat je hem eigenlijk altijd makkelijk mee kunt nemen. Doordat zo’n scootmobiel compacter is, heeft hij vaak een kleinere accu. De actieradius en snelheid vallen hierdoor lager uit. Daarbij komt dat een opvouwbare scootmobiel minder gewicht kan dragen.

Tweepersoons scootmobiel

Regelmatig zien we twee mensen op een eenpersoons scootmobiel zitten. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren, waardoor dit niet aan te raden is. Als je met twee personen plaats wilt nemen op een scootmobiel, kun je beter een tweepersoons scootmobiel kopen. Zo’n hulpmiddel heeft een bankje voor twee personen of twee stoelen achter elkaar. Hierdoor kun je bijvoorbeeld samen met jouw partner op pad met een scootmobiel. Nemen er twee mensen plaats op het hulpmiddel? Dan ligt de topsnelheid lager. Niet gek, want een scootmobiel wordt dan immers meer belast dan wanneer er slechts één persoon op zit.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *