tavi operatie
Zorg

Dit is een TAVI operatie

Bij een defecte aortaklep, wordt er een TAVI operatie uitgevoerd. Door deze operatie, kunnen oudere patiënten weer actief leven. Vaak komt het voor dat de aortaklep van mensen gaat verkalken. Dit zorgt ervoor dat je last krijgt van hartklepgebreken. En dit kan voorkomen op alle leeftijden. Echter is het wel zo, dat het vooral bij ouderen voorkomt. Dit is dan het gevolg van jarenlange belasting van de hartkleppen. Maar het kan ook zijn dat het aangeboren is. In dit artikel vertellen we je graag meer over de mogelijkheden van een operatie om dit probleem te verhelpen.

tavi operatie

Symptomen en diagnose

Om te achterhalen of je mogelijk last hebt van hartklepgebreken, is het belangrijk om te weten van welke symptomen je last kunt krijgen. Vaak is het zo dat men kortademig is, moe en dat er pijn op de borst kan worden gevoeld. Ook gaan dagelijkse prestaties aanzienlijk omlaag. Deze symptomen kunnen dus wijzen op gebreken. Maar om het daadwerkelijk vast te stellen, dient er een uitgebreide diagnose te worden gesteld. Dit bestaat vaak uit bloedonderzoek, een hartfilmpje, foto’s van hart en longen, of een MRI-onderzoek. 

tavi operatie

Wanneer je een verwijzing krijgt van je huisarts of cardioloog, kun je een kliniek gaan opzoeken. Uiteraard is het raadzaam om een kliniek te zoeken waar voldoende positieve verhalen over te vinden zijn. Neem dit ook zeker door met je huisarts of cardioloog. Zij kunnen je vaak goede klinieken aanraden. Want het kan best lastig zijn om deze keuze zelf te maken.