Drinkwater van kippen: hou het schoon!

Ziektes in de pluimveehouderij komen nog vaak voor. Een van de veel voorkomende manieren waarop ziektes zich verspreiden bij de dieren is via het drinkwater. Dit kan veel nadelige gevolgen hebben voor de pluimveehouderij. Wanneer bijvoorbeeld het drinkwater van kippen besmet is geraakt met een bacterie, moet het afweersysteem van kippen hard werken om deze bacteriën op te ruimen. Dit kost ontzettend veel energie waardoor de dieren meer moeten eten. Hierdoor wordt de energie die uit het voer wordt gehaald, minder benut voor de groei van de kippen. Een bacterie die nog regelmatig voorkomt in het drinkwater van kippen is de zogenoemde E.colibacterie.

Wat is de E.colibacterie?

De E.colibacterie is een bacterie die voor kan komen in de darmen van dieren, maar ook voor kan komen bij mensen. De volledige naam van deze bacterie is Escheria coli, maar staat ook wel bekend als E.coli of E.colibacterie. Daarnaast wordt er in de volksmond vaak over de poepbacterie gesproken. E.coli beschermt tegen andere schadelijke bacteriën. Maar de bacterie kan zelf ook schadelijk zijn. Het kan een urineweginfectie veroorzaken en er zijn zelfs soorten die tot een voedselinfectie kunnen leiden. De bekendste varianten die dit kunnen veroorzaken zijn EHEC en STEC. 

Bestrijden

Het is dus heel belangrijk om de bacterie te bestrijden. Het lastige aan het bestrijden van deze bacterie is dat het vaak in het drinkwater van de dieren zit. Hierdoor moet voorzichtig worden gedaan met chemische middelen, waardoor het niet altijd effectief werkt. Watter heeft een systeem ontwikkeld dat desinfectiemiddel maakt van zout, water en elektriciteit. Met dit middel worden bacteriën verwijderd uit het water zonder dat dit schadelijke gevolgen heeft voor de dieren. Daarnaast is het ook een milieuvriendelijke manier van desinfecteren. Je kan op de website van Watter meer informatie vinden over hun systeem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *