Geen categorie

Een FFP2 masker voor meer gemoedsrust en bescherming

Een FFP2 masker is een mondmasker dat minimaal 95% van de deeltjes uit de lucht filtert voordat jij het inademt. Dit zijn niet alleen virusdeeltjes, maar ook stof, uitlaatgassen, stuifmeel en rook. Er zijn dus veel meer situaties te bedenken waarin jij een FFP2 masker nodig hebt behalve om je te beschermen tegen corona. Hier lees je meer over dit mondmasker, over de situaties waarin je hem kunt gebruiken en over waar je op moet letten als je hem aanschaft.

Wat is een FFP2 masker?

De afkorting FFP2 staat voor Filtering Face Piece 2. Er zijn verschillende FFP klassen, namelijk FFP1, FFP2 en FFP3. Daaraan zie je hoeveel luchtdeeltjes door het masker worden opgevangen voordat jij de lucht om je heen inademt. Bij FFP1 maskers is dat minimaal 80%, bij FFP2 maskers is dat minimaal 94% en bij FFP3 maskers is dat minimaal 99%. Een FFP2 masker wordt veel gebruikt in de glas-, constructie- en farmaceutische industrieën en ook in de landbouw.

Wat filtert het masker uit de lucht?

Een FFP2 masker filtert dus minimaal 94% van aërosolen uit de lucht. Dit is handig en vaak ook verplicht in de bovengenoemde industrieën. Het masker filtert ook poedervormige chemicaliën uit de lucht. Het wordt veel gebruikt als bescherming tegen virussen in de luchtwegen, zoals SARS en de vogelgriep en bacteriën die tbc en andere longziekten kunnen veroorzaken. Heb je een masker nodig dat je beschermt tegen kleine deeltjes, zoals asbest en keramiek, dan is het beter om een FFP3 masker aan te schaffen.

Wanneer draag je dit masker?

Het is volledig aan jou om te besluiten of je een FFP2 masker nodig hebt of niet. Gebruik je hem om jezelf te beschermen tegen corona, dan is dit geen verplichte standaard, want stoffen maskers mag je ook dragen in het openbaar vervoer. Als je een masker zoekt dat je beter beschermt tegen het oplopen van het virus, bijvoorbeeld omdat je extra kwetsbaar of angstig bent, dan is het FFP2 masker daar een hele goede keuze voor. Ook als doe-het-zelver kan het handig zijn om een paar van deze maskers in huis te hebben als je gaat schuren of zagen, bijvoorbeeld. Is het voor je werk verplicht om een FFP2 masker te dragen, dan zal je werkgever ervoor zorgen dat je de juiste bescherming geniet.

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Ga je FFP2 maskers aanschaffen, dan zal je mooie kortingen aantreffen online, vooral als je een grotere hoeveelheid tegelijkertijd koopt. Let er dan wel op dat het masker de juiste certificeringen gekregen heeft, zoals EN 149:2001 + A1:2009, CE 2834 en 2016/425. Dit zijn de Europese certificeringen voor persoonlijke beschermingsmiddelen. Let op het aantal filters (5 is standaard voor dit masker), het materiaal waarvan het gemaakt is (een niet-geweven stof is beter) en de al dan niet aanwezigheid van een neusbrug voor een betere pasvorm. Bekijk direct ook op www.podobrace.nl of het een masker is voor éénmalig gebruik of dat je hem kunt wassen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *