Een goed ouderschapsplan opstellen? Zorg dat deze zaken erin staan

Scheidingsconvenant

Een ouderschapsplan is een document dat verplicht moet worden opgesteld zodra je als ouders van één of meerdere kinderen zijnde in scheidingsconvenant komt te liggen. Deze verplichting geldt uiteraard om de beide ouders te kunnen houden aan de taken en verplichtingen die komen kijken bij het opvoeden van kinderen. Dit is natuurlijk uiteindelijk volledig in het belang van het kind. Welke zaken zoal in dit ouderschapsplan moeten staan? Hieronder beschrijven we vier van de belangrijkste onderdelen.

Scheidingsconvenant

Verdeling taken

In het genoemde plan (dat een wezenlijk onderdeel vormt van het scheidingsconvenant) moet ten eerste duidelijk afgebakend worden beschreven welke ouder welke taken wanneer voor zijn of haar rekening neemt. Dit moet zodanig worden beschreven dat er later geen discussie kan ontstaan hierover.

Wijze van communicatie

Het ouderschapsplan moet ook bevatten wat de spelregels zijn omtrent de communicatie tussen de beide ouders. Afhankelijk van de relatie die de ouders nog met elkaar hebben kunnen deze regels strenger worden geformuleerd. Hierbij kan trouwens ook niet ontbreken in welke situaties de stem van het kind het zwaarst weegt.

Het financiële gedeelte

Als er na een scheiding ruzie ontstaat tussen gescheiden ouders, dan is dat niet zelden vanwege het geld. Daarom moet in het ouderschapsplan zo goed mogelijk worden beschreven wie welke kosten voor zijn of haar rekening neemt. Natuurlijk worden er in het plan ook afspraken opgenomen over eventuele alimentatie.

Voorbereid op toekomstige situaties

Tijdens de echtscheiding weet je misschien al wat er direct na deze periode gaat gebeuren en wie waar gaat wonen. Echter kunnen er in de wat verdere toekomst natuurlijk veranderingen plaatsvinden hierin. Denk aan een nieuwe verhuizing, een hoger of lager inkomen of het vinden van een nieuwe partner. In het ouderschapsplan moet rekening worden gehouden met dit soort scenario’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *