Vitamine D
Lichaam

Een tekort aan vitamine D? 4 symptomen

Vitamines vormen een belangrijk onderdeel van onze dagelijkse behoeften. Je krijgt ze gelukkig op verschillende manieren binnen. Zo maakt jouw huid – door blootstelling aan zonlicht – zelf vitamine D aan. En daar ligt nu precies het gevaar: veel Europeanen kennen een chronisch tekort aan deze nutriënt. Ze komen te weinig in de zon. Om te achterhalen of jij er voldoende van binnenkrijgt, kun je een zelfafnametest doen. Bijvoorbeeld van How Are You Diagnostics. De volgende klachten kunnen wijzen op een tekort aan vitamine D:

Problemen met spieren

In het dagelijks leven heb je continu jouw spieren nodig. Zitten. Staan. Springen. Het kost jouw lichaam allemaal kracht. Heb jij het idee dat jouw spieren je soms in de steek laten? Dan kan het verstandig zijn om je te laten testen op een vitamine D-tekort. De actieve vorm van deze nutriënt speelt namelijk een zeer belangrijke rol bij jouw spierfunctie. Is er te weinig aanwezig? Dan kan dit voor problemen met de spieren zorgen. Denk hierbij aan:

  • Zwakte;
  • Trillingen;
  • Evenwicht;
  • Krampen;
  • Pijn.

Broze botten

Vitamine D is een belangrijke schakel in het sterk houden van jouw botten. De actieve vorm van deze nutriënt – het hormoon calcitriol – stimuleert namelijk de opname van calcium vanuit de darm. Wanneer er te weinig vitamine D in het lichaam aanwezig is, kan dit leiden tot een verminderde botdichtheid, maar ook botverlies en botbreuken. Om de weerbaarheid van jouw lichaam te verhogen is het dus belangrijk om voldoende van deze stof op te nemen.

Lage weerstand

Zit je continu met een zakdoekje op de bank? Dan is de kans groot dat jouw weerstand laag is. Ook dit is een symptoom van een tekort aan vitamine D. Wanneer het nutriënt in een witte bloedcel wordt omgezet naar zijn actieve vorm, ontstaat er cellulaire immuniteit. Tijdens dit proces wordt namelijk de aanmaak van een speciaal eiwit, welke ongewenste bacteriën onschadelijk maakt, gestimuleerd. Is er onvoldoende vitamine D aanwezig? Dan heeft dit grote gevolgen voor jouw gezondheid.

Cognitieve problemen

De afgelopen jaren zijn er verschillende studies gedaan naar de relatie tussen vitamine D en cognitieve functies. Hieruit blijkt dat een tekort aan deze nutriënt geheugenproblemen in de hand kan werken. Daarnaast zijn er ook sterke aanwijzingen dat een tekort invloed heeft op het ontstaan van depressies. Vitamine D en de aanmaak van serotonine lijken namelijk hand in hand te gaan.

Gerelateerd:

Zelftest corona