Geen categorie

Een uitvaart laten verzorgen door een uitvaartondernemer

Wanneer er een dierbare overlijdt is dit voor de nabestaande vaak een ingrijpende en droevige gebeurtenis. Ook al was het te verwachten dat een dierbare mogelijk kwam te overlijden.  Wanneer een dierbare overlijdt, is het belangrijk dat er een waardige uitvaart geregeld wordt. Je kunt dit als nabestaande zelf doen, maar je kunt hier ook in bijgestaan worden door een uitvaartondernemer. Naast dat de uitvaartverzorger de uitvaart kan regelen, kan een uitvaartverzorger ook een waardevolle betekenis hebben voor de nabestaanden. Dit omdat het de taak van de uitvaartondernemer is om rust en overzicht te bieden aan de nabestaanden. Bij het overlijden van een dierbare spelen er namelijk vaak heel wat zaken.

Verschillende zaken

Wanneer er een dierbare overlijdt, is het belangrijk dat er een waardig afscheid geregeld wordt voor de overledene. Daarnaast is het belangrijk dat er tijd en ruimte is voor de gevoelens en emoties van de nabestaanden. Ook zal het overlijden gemeld moeten worden bij verschillende instanties. Een uitvaartondernemer kan de nodige hulp en ondersteuning bieden bij al dit soort zaken. Daarnaast kan zo’n uitvaartverzorger indien gewenst ook het regelen van de uitvaartplechtigheid tot zijn of haar beschikking nemen. Hiervoor zullen er onder ander rouwkaarten samengesteld en verstuurd moeten worden, er zal een aula of kerkruimte gereserveerd moeten worden, etc. Daarnaast kan een uitvaartverzorger de overledene verzorgen en het lichaam opbaren. Al dan niet in het bijzijn van de nabestaande. Een uitvaartondernemer is dus belangrijk en waardevol op het moment dat één van je dierbaren is overleden. Vaak hebben mensen een uitvaartverzekering, waardoor de kosten voor de uitvaartondernemer voor het grootste gedeelte gedekt zullen zijn.

De kosten van een uitvaartondernemer

De kosten van een uitvaartondernemer kunnen heel uiteenlopend zijn. Allereerst kunnen deze kosten verschillen per uitvaartondernemer. Daarnaast speelt de hoeveelheid taken die de uitvaartverzorger op zich neemt ook een rol bij het bepalen van de kosten. Er is dus geen eenduidig antwoord te geven op hoe hoog de kosten van een uitvaartondernemer zullen zijn. Daarnaast is vaak ook een deel van deze kosten gedekt. Dit omdat veel mensen een uitvaartverzekering hebben, of hier zelf een bepaald bedrag per maand voor opzij zetten. Hierdoor zal je als nabestaande in de meeste gevallen niet te maken krijgen met onverwachte kosten die je moet betalen aan de uitvaartverzorger. Het is belangrijk dat wanneer je een uitvaartondernemer nodig hebt, deze zorgvuldig uitkiest. Het is immers wel zo fijn dat de normen en waarden van de uitvaartondernemer zoveel mogelijk aansluiten bij de normen en waarden van jezelf en de dierbare die overleden is.

Normen en waarden

Bij normen en waarden met betrekking tot een uitvaart kun je denken aan zaken zoals onder andere het geloof. Wanneer je streng gelovig bent of wanneer de overledene dit was, is het belangrijk dat je op zoek gaat naar een uitvaartondernemer die aansluit bij deze normen en waarden. Dit zodat er geen ongemakkelijke situaties kunnen ontstaan tussen jullie als dierbare en de uitvaartondernemer. Meestal zijn er genoeg uitvaartverzorgers in je directe omgeving beschikbaar, zodat je verzekerd bent van een waardig afscheid voor de overledene.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *