Geen categorie

Hier moet je op letten om hoogbegaafdheid te herkennen

Ongeveer 2,5% van de Nederlandse bevolking is hoogbegaafd, wat door sommigen ook wel Gifted People wordt genoemd. Vaak komt bij een kind al op zeer jonge leeftijd tot uiting dat hij of zij hoogbegaafd is en een voorsprong heeft qua ontwikkeling ten opzichte van andere kinderen. Er is meer aandacht voor kinderen die hoogbegaafd zijn dan volwassenen die hoogbegaafd zijn. De Kenmerken hoogbegaafdheid volwassenen zijn ongeveer hetzelfde als bij kinderen. Twijfel je eraan of je misschien hoogbegaafd bent maar was je er als kind niet bewust van? In deze blog ben je aan het juiste adres. Hier kun je meer lezen over hoogbegaafdheid en hoe je het kunt herkennen.

Meer dan alleen slim

Veel mensen associëren hoogbegaafdheid met uitzonderlijke intelligentie. Toch is het belangrijk dat je weet dat hoogbegaafdheid meer is dan alleen maar slim zijn. Volwassenen die hoogbegaafd zijn, hebben een ander wereldbeeld en kijken anders tegen dingen aan. Hierdoor hebben ze soms moeite om ergens aansluiting te vinden en kunnen ze niet altijd hun plek vinden. Hoogbegaafde mensen verwerken emoties en problemen intenser en hebben grotere kans op een burn-out dan niet-hoogbegaafden doordat ze overprikkeld kunnen raken. Hoogbegaafdheid draait dus niet alleen om intelligentie, maar er is ook een mentaal aspect en een gevoelsaspect.

Een enorm doorzettingsvermogen

Wanneer een hoogbegaafde iets in zijn hoofd heeft, zal hij of zij doorgaan tot hij bereikt heeft wat hij wilde. Ze beschikken over een enorm doorzettingsvermogen en kunnen zichzelf motiveren om iets te doen. Een hoogbegaafde persoon zal alleen iets doen wanneer hij er het nut van inziet. Wanneer hij er toch aan begint, verliest hij snel motivatie. Jezelf op deze manier motiveren wordt ook wel hyperfocus genoemd. Hoogbegaafden bijten zich helemaal vast in een passie waardoor ze er altijd voor zorgen dat lukt wat ze in hun hoofd hadden. Hierdoor zie je vaak dat hoogbegaafden een bepaalde eigenschap zo goed ontwikkelen dat ze er ontzettend in uitblinken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *