Geen categorie

Knie problemen

Knie problemen sturen mensen vaak naar het kantoor van de dokter. In 2010 vonden meer dan 10 miljoen doktersbezoeken plaats als gevolg van kniepijn en letsel.

De meeste van deze bezoeken waren te wijten aan dezelfde veel voorkomende problemen. Knie problemen kunnen vaak thuis worden behandeld, maar sommige zijn ernstig genoeg om een ​​chirurgische ingreep te vereisen.

In dit artikel worden de anatomie van de knie, veel voorkomende knie problemen en enkele behandelingsopties uitgelegd.

Breuken

Breuken zijn een van de meest voorkomende knie problemen. In feite kan elk van de botten in of rond de knie worden gebroken. Het meest voorkomende gebroken bot in het gewricht is de patella of knieschijf.

Trauma met hoge impact, zoals een val of auto-ongeluk, veroorzaakt de meeste kniefracturen. Mensen met onderliggende osteoporose kunnen hun knieën breken door gewoon de verkeerde kant op te stappen of te struikelen.

Meniscus tranen

Wanneer mensen verwijzen naar gescheurd kraakbeen in de knie, hebben ze het waarschijnlijk over een meniscusscheur.

De menisci zijn twee rubberachtige wiggen van kraakbeen tussen het dijbeen en het scheenbeen. Deze stukjes kraakbeen kunnen tijdens het sporten plotseling scheuren. Ze kunnen ook langzaam scheuren door veroudering.

Wanneer de meniscus scheurt als gevolg van het natuurlijke verouderingsproces, wordt dit een degeneratieve meniscusscheur genoemd. Bij een plotselinge meniscusscheur kan een knal in de knie worden gehoord of gevoeld. Na het aanvankelijke letsel kunnen pijn, zwelling en beklemming de komende dagen toenemen.

Bursitis

Bursae zijn kleine met vloeistof gevulde zakjes die de kniegewrichten dempen en waardoor de pezen en ligamenten gemakkelijk over het gewricht kunnen glijden.

Deze zakjes kunnen opzwellen en ontstoken raken door overmatig gebruik of herhaalde druk door knielen. Dit staat bekend als bursitis.

De meeste gevallen van bursitis zijn niet ernstig en kunnen door zelfzorg worden behandeld. In sommige gevallen kan echter een antibioticabehandeling of aspiratie nodig zijn, wat een procedure is waarbij een naald wordt gebruikt om overtollig vocht op te nemen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *