Gezondheid

Medische klachten die worden veroorzaakt door thuiswerken

De meeste mensen die normaliter op kantoor werkten zitten nu al ruim 5 weken thuis. Bij mezelf en om mij heen hoor ik veel mensen over nek- en rugklachten praten. Waar je op kantoor vaag een volledig ergonomisch bureau en bureaustoel hebt heb je dit in huis vaak niet. Voor een goede werkhouding is het belangrijk dat je recht zit en je knieën en ellebogen op 90 graden hebt. Als je aan de keukentafel werkt dan gaat dit nou eenmaal niet: met vele klachten tot gevolg. Ik geef je graag een paar tips om de klachten te verminderen. 

Koop direct een goede bureaustoel

Het is echt heel belangrijk dat je een goede bureaustoel hebt die je rug goed ondersteund en die armleuningen hebben waar je je ellebogen op kunt plaatsen. Het is ook belangrijk dat je deze stoel ook goed afstelt, anders heb je er namelijk nog niet veel aan. Zelf kreeg ik ook last van mijn nek en rugwervels. Op een gegeven moment kon ik bijna niet meer rondkijken. Ik was me bewust van de ernst van de klachten dus ik ging op zoek naar een specialist. Een kennis van mij raadde me fysiotherapie in Oldenzaal aan. Vanwege de corona-crisis was deze helaas gesloten, maar hij kon me toch helpen. Via de physiapp die ze gebruikten gingen we videobellen en gaf die mij van afstand tips over mijn werkhouding. Zo stond mijn bureau te laag en had ik ook geen goede bureaustoel. 

Zet je beeldscherm op de juiste hoogte

Wist je dat een verkeerde hoogte van je beeldscherm ook voor serieus veel klachten kan zorgen? De fysiotherapeut zei die direct tegen mij. Het blijkt zo te zijn dat je met je ogen, als je op je bureaustoel zit, naar de bovenkant van je scherm moet kijken. Veel mensen, waaronder ik, weten dit niet en denken vaak dat je naar het midden moet kijken. Dit klinkt erg logisch, maar het is dus absoluut niet goed. Nadat ik alle tips van de fysiotherapeut heb opgevolgd werken de klachten al snel minder.