rollator
Zorg

Stabiel en veilig buiten lopen

Ga je voor het eerst met een rollator lopen dan is het niet heel anders dan vrij lopen. Toch zijn er wel een aantal belangrijke punten waar je op moet letten tijdens het lopen met het hulpmiddel. Wanneer je gaat lopen is het verstandig met je voeten tussen de achterwielen staan, ga zeker niet te ver naar achteren staan. Met je lichaam sta je dus tussen de handvatten, probeer zo weinig mogelijk druk uit te oefenen op de handvatten tijdens het lopen. Ontwijk losliggende stoeptegels, oneffenheden en ondergronden waar je geen goed gevoel bij hebt.

rollator

Minder grip bij slechter weer

Wil je met regen een wandeling maken met de rollator moet je wel rekening houden met de grip van de wielen. Bij nat weer kan de grip van de wielen op de ondergrond vele malen minder zijn dan bij droog weer. Ook de werking van de remmen en de steun is minder bij vochtig weer in vergelijking met goede omstandigheden. Daar komt ook bij dat het hulpmiddel ook in goede technische staat moet verkeren. Slechte remmen of niet goed onderhouden banden kunnen dan nog sneller voor gevaarlijke situaties zorgen tijdens gebruik. Onderhoud is altijd van groot belang. 

rollator

Zitten op je hulpmiddel tijdens een wandeling

Het makkelijke van een rollator is dat je onderweg even kunt pauzeren en gaan zitten op het bankje. Voor je gaat zitten dien je het hulpmiddel eerst op de parkeerrem te zetten, doe je dit niet dan heb je kans dat hij wegrijdt en je op de grond valt met alle gevolgen van dien. Wil je gaan zitten leun dan niet te veel op de handvatten tijdens het gaan zitten, deze zijn hier niet voor bestemd. Dit geldt ook bij het opstaan, je hebt weinig tot geen steun aan de handvatten. Het is verstandig om iemand te vragen je even te helpen om veilig op te kunnen staan.