Tips bij een verstuikte enkel

Heb je je enkel verstuikt? Au! Dit is iets wat regelmatig gebeurt en hoeft niet per se ernstig te zijn. Het kan zo zijn dat er sprake is van een kleine breuk. Het is verstandig om naar een fysio te gaan met je verstuikte enkel, om erachter te komen wat er precies aan de hand is. Hieronder vind je alvast wat tips over wat je het beste kunt doen wanneer je je enkel verstuikt hebt.

Wat is een verstuikte enkel?

Als je je enkel verstuikt, komen er scheurtjes in je enkelbanden. In sommige gevallen is het zelfs zo dat ze volledig scheuren. Let op: een verzwikking van je enkel is iets anders dan je enkel verstuiken. Bij een verzwikking klapt de enkel slechts om; pas wanneer er scheurtjes ontstaan is er sprake van een verstuiking.

Wat kun je het beste doen?

Is je enkel verstuikt? Koel deze dan direct na het voorval een kwartiertje en vervolgens regelmatig, tot 2 dagen nadat je de enkel verstuikt hebt. Doe dit met koud water of een doek met ijs erin. Zorg ervoor dat de enkel zoveel mogelijk rust krijgt, maar dat je deze tegelijkertijd wel regelmatig beweegt. Probeer ook voorzichtig te lopen.

Vocht afvoeren

Aangezien er sprake is van een zwelling, is het belangrijk dat er vocht wordt afgevoerd. Vocht in enkel kun je beperken door middel van een zwachtel van elastisch drukverband. Hierdoor ontstaat er druk, waardoor vocht wordt afgevoerd. Je zult zien dat de zwelling hierdoor vermindert.

Naar de fysio

In de meeste gevallen is het goed om een fysio te bezoeken met je klachten. Dit is ook het geval wanneer je na het koelen nog steeds niet kunt steunen op je enkel, of als de pijn en zwelling na een aantal dagen nog niet minder wordt.

Tip: wil je voorzichtig weer gaan sporten? Dan kunnen steunkousen erg handig zijn. Kijk ook eens op stoxenergy.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *