Vier tips om het verdriet bij overlijden te verzachten

Begrafenis

Het verwerken van het overlijden van een dierbare is een zware periode. De rouwverwerking geschiedt voor een ieder op een andere wijze. De één heeft rust nodig, de andere juist veel afleiding. De volgende tips kunnen wellicht bijdragen aan het omgaan met uw verdriet.

De overledene elders laten opbaren

Als een naaste overlijdt met wie u samenwoont zal hij of zij in de tijd tussen het overlijden en de begrafenis opgebaard dienen te worden. Sommigen kiezen ervoor om dit thuis te doen. Zo is uw dierbare nog een paar dagen bij u en kan familie in een bekende omgeving afscheid komen nemen. Het is echter ook zeer goed voorstelbaar dat het erg confronterend is wanneer de overledene thuis opgebaard wordt. Gelukkig zijn er dan ook andere mogelijkheden.

Erik Korte Uitvaartverzorging biedt bijvoorbeeld speciale familiekamers. Als nabestaande ontvangt u een sleutel, waarmee u dag en nacht toegang heeft tot de kamer. Familie kan zo in alle rust afscheid komen nemen. U kunt bovendien kiezen tussen kamers waar de overledene in dezelfde ruimte ligt opgebaard, of een aparte kamer die via een tussendeur te bereiken is.

Een mooie afscheidsspeech schrijven

Woorden kunnen de pijn verzachten, ook uw eigen woorden. Door een afscheidsspeech te schrijven graaft u actief in uw geheugen. U herinnert zich alle mooie momenten die u samen meegemaakt heeft. En door uw geliefde op deze wijze te gedenken kunt u op termijn de pijn wellicht aanvaarden.

Muziek luisteren

Ook muziek kan bijdragen aan de rouwverwerking. Wellicht klinkt het tegenstrijdig, maar vooral stemmige muziek kan een belangrijke rol spelen. Het helpt u uw emoties de vrije loop te laten en daarmee uw verdriet te uiten. Bovendien komen de herinneringen vanzelf naar boven bij bepaalde teksten.

Uzelf niet afsluiten

Tot slot is het echt van belang om uw verdriet te delen. Natuurlijk zullen er genoeg momenten zijn dat u zich het liefst volledig afsluit en u verstopt onder een dekentje. Maar het opkroppen van verdriet helpt maar zelden. Probeer toch leuke dingen te gaan en blijf onder de mensen. Laat vrienden en familie ook vooral weten dat je dit graag wilt. Anders zullen ze u wellicht – goedbedoeld – met rust laten, terwijl u het gevoel krijgt dat u er alleen voorstaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *