Waar kan je lenzenvloeistof kopen?

Aan alleen lenzen heb je niets. Want ongeacht of je nou harde, zachte, maand- of weeklenzen hebt, contactlenzen kunnen niet zonder lenzenvloeistof. Lenzenvloeistof is essentieel om de lenzen goed schoon te maken en schoon te houden. Ook is het onmisbaar om de lenzen in te bewaren. Er zijn verschillende soorten vloeistof beschikbaar en altijd een vloeistof die past bij jou en jouw ogen.

Zo verwijder je vuil van de lens

In lenzenvloeistof zijn stofjes opgenomen die als geen ander in staat zijn om vuil en micro organismen van de lenzen te verwijderen. Er zijn verschillende soorten beschikbaar. Het kan zomaar zijn dat je bij de ene vloeistof te maken krijgt met irritatie of zelfs een allergische reactie en bij een andere soort totaal geen hinder ondervindt. Het kiezen van de juiste lenzenvloeistof is dus maatwerk. Geen oog is gelijk. Bij twijfel is het altijd verstandig de opticien of de oogarts te vragen welke vloeistof geschikt is voor jouw ogen.

Speeksel of kraanwater vormen geen goed alternatief

Veel mensen denken dat je ook met speeksel en kraanwater een eind komt, niets is echter minder waar. Met water en speeksel wordt vuil niet van de lens verwijderd namelijk. In lenzenvloeistof zit behalve de eerder genoemde speciale stofjes ook veel water en zout, Deze combinatie lijkt namelijk sterk op traanvocht. Dat maakt dat het prettig aanvoelt in jouw ogen. Je kunt er overigens vanuit gaan dat de vloeistof die je in de winkel en online in ons land kunt kopen, volkomen veilig in gebruik zijn. 

Zonder lenzenvloeistof kan de lens de vorm verliezen

Het is verder goed om te weten dat er ook vloeistof met waterstofperoxide beschikbaar is. Waterstofperoxide is een wat bijtende stof. Dat betekent dus dat je deze vloeistof nooit rechtstreeks in de ogen mag druppelen. Lenzenvloeistoffen zijn altijd isotoon en hebben zo ongeveer dezelfde pH-waarde as traanvocht. De vloeistof moet steriel zijn en bovendien mag het niet toxisch zijn. De speciale vloeistof waarin lenzen bewaard worden, voorkomen schade in de vorm van krasjes en bacteriegroei aan de lens. Zonder de vloeistof verliest de lens bovendien de vorm.

Normaliter reinigt traanvocht en knipperen de lens van het oog

Het is een simpel verhaal. Zonder contactlens wordt het oog door traanvocht en knipperen gereinigd. Omdat de lens het grootste deel van het oogoppervlak afsluit en omdat een lens altijd vuil aantrekt, moet een lens gewoon goed onderhouden worden. De vloeistof maakt ook het knipperen een stuk prettiger en gemakkelijker. De lenzenvloeistof waarmee je een lens in het oog aanbrengt, heeft dus ook een sterk bevochtigende werking. Het kan gebeuren dat een lens na een periode van dragen begint te irriteren en droger wordt. Een beetje extra inzetvloeistof kan dan wonderen doen en de lens weer snel vochtig maken. Het is dan ook meteen gedaan met de irritatie van de te droge lens. Check altijd eerst de informatie die je opticien of de oogarts je geeft voor je besluit een bepaalde soort vloeistof aan te schaffen. Bezuinig nooit op dit product Van je ogen heb je immers maar één paar. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *