uitvaartverzekering
Verzekering

Waarom een uitvaartverzekering?

Over de dood en je uitvaart wil niemand graag nadenken. Toch kan dat wel verstandig zijn. Als je je niet verzekert, kan het zijn dat je naasten bovenop het rouwen een hoop stress krijgen omdat er een dure uitvaart geregeld moet worden. Met een begrafenisverzekering voorkom je dit. Maar wat zijn nou de voordelen en nadelen van uitvaartverzekeringen? Welke soorten verzekeringen zijn er? Wat is het verschil tussen een uitvaartverzekering en een overlijdensrisicoverzekering? En hoe kun je het best de verschillende verzekeringen vergelijken?

uitvaartverzekering

Voordelen en nadelen van uitvaartverzekeringen

Voordelen van een verzekering:

 • Er is in elk geval een uitvaart geregeld en je nabestaanden draaien niet voor de kosten op. Uitzonderingen daargelaten.
 • Een uitvaart is duurder dan je denkt. Je kan zelf sparen, maar met een verzekering wordt het meer uitgesmeerd. Meestal ben je maar een paar tientjes per jaar kwijt.

Nadelen van een verzekering:

 • De verzekeraar kan bepalen waar de uitvaart moet worden gehouden en bij welke uitvaartondernemer.
 • Soms worden niet alle kosten vergoed.
 • Het kan ook zijn dat de verzekeraar je weigert. Bijvoorbeeld vanwege ziekte of leeftijd.
 • De verzekering betaald meestal niet uit als je binnen een paar maanden overlijdt.

Soorten uitvaartverzekeringen

 • Een kapitaalverzekering. Hierbij wordt een vast bedrag uitgekeerd aan je nabestaanden, om de uitvaart mee te regelen. Dat geeft veel vrijheid, maar ook veel regelwerk voor je naasten.
 • Een naturaverzekering. Bij deze verzekering krijgen je naasten geen geld, maar diensten (natura). Dat scheelt een hoop organisatie, maar er is ook minder vrijheid in de wensen.
 • Een combinatieverzekering, dan regelt de verzekeraar je uitvaart, maar je naasten krijgen geld uitgekeerd voor eventuele aanvullende wensen.
 • Een tweelevenpolis. Hierbij verzeker je je samen met je partner tegen één premie. Dat scheelt in de kosten, maar bij het overlijden van één van de partners, keert de verzekering maar één keer uit.
 • Een koopsom uitvaartverzekering. Hierbij leg je eenmalig een groot bedrag in, om een dekking voor het leven af te sluiten. Maar je moet dat wel in één keer kunnen missen.

Verschil tussen uitvaartverzekering en overlijdensrisicoverzekering

Bij een begrafenisverzekering is de looptijd levenslang en deze verzekering keert (bijna) altijd uit. Het geld dat is om begrafenis kosten van de uitvaart te betalen.

Een overlijdensrisicoverzekering sluit je af om de financiële gevolgen van jouw overlijden zo klein mogelijk te houden voor je nabestaanden. Met deze uitkering kunnen bijvoorbeeld de vaste lasten of studiekosten van de kinderen betaald worden. Je sluit dit af voor een bepaalde looptijd. Overlijdt je na deze looptijd, dan wordt er niet uitgekeerd.

Vergelijken

Je kan een uitvaartverzekering vergelijken op overstappen.nl. Daar vind je alle verzekeringen overzichtelijk. Een waarschuwing is wel op zijn plaats. Het overstappen van verzekeraar is lastig en kost veel extra geld.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *