A 13-year-old girl is using her smartphone in the dark room. The content she is browsing projects in front of her.

Een biertje of een wijntje na je werk, een pilletje op een festival of een paar online spellen na school. Weinig zullen dat niet een keer gedaan hebben. Maar wat als je compleet de controle kwijt bent? Wat als je van deze dingen afhankelijk wordt, een tolerantie opbouwt en zelfs ontwenningsverschijnselen krijgt? Dan ben je verslaafd. In dit artikel lees je meer over de kenmerken van een verslaving.

Steeds meer gebruiken

Als je een verslaving hebt, ben je dusdanig de controle kwijt dat je meer gebruikt dan je je had voorgenomen. Ook lukt het bijvoorbeeld niet om te stoppen of te minderen met je verslaving. Ook wordt je hele denken en doe bepaald door het middel. De tolerantie die wordt opgebouwd zorgt er namelijk voor dat er een steeds grotere dosis van het middel gebruikt moet worden voor het gewenste effect. Zo ga je op den duur dus ook steeds meer gebruiken.

Een geleidelijke afbouw

Ontwenningsverschijnselen zoals zweten, misselijk zijn, angst, slapeloosheid, trillen en prikkelbaarheid kunnen ontstaan als je stopt of mindert met het gebruik van het middel. Deze verschijnselen laten ook zien dat je niet zomaar kan stoppen met de meeste verslavingen, ook wel ‘Cold Turkey’ genoemd. Een geleidelijke afbouw is bij sommige middelen dan ook noodzakelijk in combinatie met professionele hulp.

Verslaving raakt ook jongeren

man in black hoodie sitting on gray concrete bench during daytime

Ook jongeren zijn verslavingsgevoelig. Je ziet ook steeds meer jongeren die te maken hebben met verslavingen, zowel persoonlijk als in hun directe omgeving. Door de intensiteit en de heftigheid die een verslaving kan hebben, is het voor de meeste mensen een heel beladen onderwerp. Dit kan ervoor zorgen dat de meeste jongeren niet om hulp vragen in zo’n situatie.

Hulp nodig?

Heb jij behoefte aan persoonlijke hulp, passend advies, antwoorden op je vragen of heb je zelf een verslaving? Je kunt dan altijd contact opnemen met CACN Verslavingszorg. Er zal een medewerker klaar zitten om jou de passende hulp te bieden die je nodig hebt. Ook kun je het erover hebben met je huisarts, maar daarvoor een afspraak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *