Wat doe je bij een gokverslaving?

Gokken is een serieus probleem waar veel mensen enorm veel geld mee verliezen en in de schulden komen. Het is echter wel iets waartegen je wat kunt doen. Wil jij een gokverslaafde helpen? Dan is het belangrijk om te weten hoe je dit kan herkennen. In dit artikel vertellen we daar meer over.

Lastige opdracht

Een gokverslaving is over het algemeen best lastig te herkennen. Iemand met een gokprobleem kan dit namelijk best lang verborgen houden. Tegen het tijd dat het bij anderen opvalt, is het vaak al laat en is de schade al enorm. Vaak ziet de omgeving wel problemen, maar dit blijft vaak bij vermoedens. Mensen met een actieve gokverslaving ontkennen alles ook meestal. Dit komt door gevoel van angst, schaamte en schuld. Leugens worden vaak verteld en de verslaafde is bang dat deze boven water komen.

Signalen

Toch zijn er vier belangrijke signalen waarmee je een gokverslaving kan herkennen:

  1. De persoon is vaak een langere tijd onverklaarbaar afwezig. 
  2. De persoon is actief bezig met geld of mogelijkheden om aan geld te komen. Denk hierbij vooral aan het lenen van geld.
  3. De persoon heeft veel stemmingswisselingen. Dit kan je herkennen wanneer de persoon veel geld verloren heeft.
  4. De persoon doet erg geheimzinnig over alledaagse dingen en liegt hier ook over.

Wat te doen bij een gokverslaving?

Denk je dat iemand een gokverslaving heeft? Maak dit dan bespreekbaar. Hierbij moet je wel goed realiseren dat er een enorm gevoel van schuld en schaamte is bij de desbetreffende persoon. Oordeel dus niet te snel, maar ga samen op zoek naar hulp.
Heb je het gevoel dat je zelf een gokprobleem hebt? Dan is het ook handig om hier hul voor te zoeken. Neem bijvoorbeeld een kijkje op www.connection-sggz.nl om de mogelijkheden voor hulp te zien. Zo kan jij van jouw probleem afkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *