Wat is autisme en hoe weet je of jij autisme hebt?

autisme

De term ‘autisme’ hoor je waarschijnlijk regelmatig terug in jouw omgeving. Maar wat is autisme precies en hoe weet je of jij autisme hebt? In deze blog gaan we hier dieper op in.


Wat is autisme? 

Allereerst is het goed om te weten dat autisme op verschillende manieren tot uiting kan komen. In dat opzicht is het dus lastig om precies te bepalen wat autisme nu eigenlijk is. Autisme is daarom eigenlijk een verzamelnaam voor mensen die kwetsbaar zijn op de volgende vlakken: sociale interactie, communicatie en het verwerken van informatie. Op sociaal gebied lijken mensen met autisme vaak anders te handelen dan mensen zonder autisme. 

Autisme maakt sociale situaties lastig

Mensen met autisme hebben vaak moeite met sociale situaties. Dit omdat mensen met autisme vaak lastig kunnen begrijpen wat een ander bedoelt. Ze nemen de gesproken taal bijvoorbeeld te letterlijk en herkennen geen non-verbale communicatie. Ook vinden mensen met autisme het vaak lastig om contact te maken met andere mensen. 

Vaste patronen

Ook staan mensen met autisme erom bekend om zich vaak vast te klampen aan bepaalde gewoontes. 

Hoe herken je autisme? 

Doordat autisme op verschillende manieren tot uiting kan komen, is het vaak lastig om autisme te herkennen. Er zijn enkele kenmerken die kunnen duiden op autisme. Bijvoorbeeld: 

  • Dingen heel letterlijk nemen 
  • Nauwkeurig
  • Hyperfocus
  • Perfectionistisch 
  • Moeite met het bewaren van overzicht
  • Niet graag over koetjes en kalfjes praten (smalltalk) 
  • Goed in analyseren 

De kenmerken zijn best algemeen en kunnen ook van toepassing zijn op iemand zonder autisme. Wil je weten of je autisme hebt? Autisme onderzoek kan uitkomst bieden. Meer weten over autisme onderzoek? Bezoek de website van Psyon hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *