Wat is emdr therapie precies?

Deze afkorting staat voor eye movement desensitization and reprocessing, en EMDR is een therapie vorm die met name veel gebruikt wordt bij mensen die last hebben van een trauma. 

Deze behandelmethode is al uitgebreid onderzocht en laat een bewezen effect zien bij de behandeling van trauma bij veel mensen van alle leeftijden. En het laat verlichting zien van vele soorten van psychologische stress die mensen ook krijgen als ze last hebben van andere psychologische klachten.

Hoe gaat de behandeling precies in zijn werk?

Veel therapeuten gebruiken tijdens een emdr behandeling een koptelefoon met een pieptoon die van het linkeroor naar het rechter gaat of lichten die je met je ogen moet volgen van links naar rechts. Door dit te volgen, het geluid of het licht, stimuleer je de linker- en rechterkant van je hersenen. Maar het komt ook vaak voor dat behandelaren een vinger gebruiken die je moet volgen voor de zogenaamde bilaterale stimulatie van de hersenen om de verwerking van je trauma te vergemakkelijken.

Naast trauma laten herhaalde studies zien dat EMDR effectief is bij:

Depressie

Slapeloosheid

Paniekaanvallen

Stemmingswisselingen

Rouwverwerking
Faalangst

Fobieën

Posttraumatische stressstoornis (PTSS)

Dwanggedachten

Negatief zelfbeeld
(Chronische) stress

Het doel van EMDR-therapie is om de negatieve ervaringen en beelden die je hebt, om deze te verwerken. Want daar loop je nu nog in vast. Zie het als een bandje of een vinylplaat die stopt met spelen omdat er een stukje mist of waar je ruis hoort. Door actief met dit moeilijke stukje aan de slag te gaan, het op te zoeken. Kun je dit wel verwerken en de herinneringen vervangen en de beladen emoties afzwakken en zo stap voor stap verwerken. Want zo maak je plaats voor nieuwe ervaringen in je leven. En met een EMDR behandeling kan je de emotie die in je hersenen kleeft aan je eerdere ervaring omzetten naar eentje in de goede richting. Zo geef je weer vorm aan alles ondanks de negatieve emoties en gevoelens die nu overheerse.