Wat is hielspoor en wat kan je er tegen doen?

Als je behoort tot de groep die last heeft van voetpijn, weet je dat het je niet alleen verhindert om actief te zijn, maar ook schade aanricht aan je kwaliteit van leven. Een van de meest voorkomende voetaandoeningen is hielpijn. Voor de meeste mensen is de bron van hielpijn een probleem met ontsteking van de lange band van weefsel die van de hiel naar de tenen gaat, de plantaire fascia genoemd. De aandoening, plantaire fasciitis genoemd, veroorzaakt vaak stekende pijn die kan beginnen vanaf het moment dat je ‘s ochtends je eerste stappen zet. Veel mensen die last hebben van plantaire fasciitis hebben ook hielspoor, maar wat is het verband? Veroorzaakt plantaire fasciitis hielspoor of andersom?

Wat is hielspoor?

Een hielspoor is een bot anomalie die groeit waar de plantaire fascia aansluit op het hielbeen. Opmerkelijk is dat voor sommige patiënten dit overtollige bot zich tot een halve centimeter kan uitstrekken. Hielspoor gaat niet altijd gepaard met pijn, dus sommige mensen komen er per ongeluk achter dat ze ze hebben wanneer ze röntgenfoto’s maken voor andere aandoeningen.Het verband tussen hielspoor en plantaire fasciitis gaat niet over de ene oorzaak van de andere, maar in plaats daarvan delen ze gemeenschappelijke risicofactoren, zoals het hebben van hoge bogen, overgewicht of het toepassen van overmatige stress op de voetspieren en ligamenten. Hoewel iedereen hielspoor kan ontwikkelen, is het een veel voorkomende aandoening voor atleten die veel springen of rennen.

Fysiotherapie en rekoefeningen

Een andere manier om hielspoor te behandelen is te versterken door middel van fysiotherapie of lichaamsbeweging. Het uiteindelijke doel is om je spieren veerkrachtiger te maken, zodat ze beter bestand zijn tegen de druk en stress van lopen, rennen of langdurig op je voeten staan. 

Steunzolen 

Het bieden van voldoende ondersteuning voor je voeten is ook een geweldige manier om hielspoor aan te pakken. Vervang gedragen alledaagse schoenen en sportschoenen door schoenen dat goed past, ondersteuning biedt en de druk van je hiel wegneemt. 

Op maat gemaakte inlegzolen hielspoor kunnen ook hielspoor ongemakken verlichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *