Lichaam

Wat zijn ergonomische stoelen?

Een goede bureaustoel is onmisbaar op de werkvloer. Steeds vaker wordt de opmerking “zitten is het nieuwe roken” gemaakt. Deze uitspraak wordt door verschillende onderzoeken naar zitgedrag bevestigd, de hele dag stilzitten is echt slecht voor je gezondheid. Mensen die veel zitten kampen vaak met rug-, schouder- en/of nekblessures. Door te lang zitten op een slechte bureaustoel komt er een verkeerde spanning op de spieren te staan wat deze blessures kan veroorzaken. Om blessures te voorkomen kunnen verschillende oplossingen worden aangedragen: vaker in beweging komen, het langdurig zitten onderbreken of een ergo stoel aanschaffen.

Wat doet een ergonomische bureaustoel?

Een ergonomische bureaustoel stimuleert een juiste zithouding waardoor rug-, schouders- en nekblessures voorkomen kunnen worden. Bovendien zorgt de stoel voor een hogere arbeidsproductiviteit en daardoor prestatie. Door de bureaustoel zullen mensen minder snel last hebben van pijntjes en irritaties waardoor ze langer, met een betere concentratie door kunnen werken. Dus niet alleen goede koffie, maar ook de stoel kan de productiviteit van werknemers verbeteren.

Hoe kies je de juiste stoel uit?

Er zijn veel verschillende bureaustoelen te verkrijgen, waaronder een ergonomische bureaustoel. Bij de aanschaf van een bureaustoel kan met verschillende voorwaarde rekening gehouden worden. De vraag hierbij is, welke stoel past het best bij je? Om de juiste keuze te maken kun je rekening houden met een aantal aandachtspunten:

  • Soort werkzaamheden: wat voor een soort werkzaamheden voer je uit? Als je vaak wisselt van taak is het bijvoorbeeld handig om op zoek te gaan naar een stoel die je makkelijk versteld en veel verschillende afstelmogelijkheden heeft.
  • Lichaamsbouw: Zorg dat de stoel instelbaar is naar lengte en gewicht. Vooral wanneer jouw lengte of gewicht afwijken van wat normaal is, is dit een belangrijke functie van de stoel.
  • Zitduur: hoe langer en vaker je de stoel gebruikt, des te belangrijker de kwaliteit en het comfort van de stoel is. Als je 40 uur in de week op een bureaustoel zit dan is een ergonomische stoel van Spinalis-ergonomischestoelen.nl zeker geen overbodige luxe!